Image Alt
Events

Vrijdag 23 augustus 2019

Mountainbike van Vlaanderen – Rit 1

Een pittoresk dorpje, golvende velden, een lange bospassage met lekkere amuse-gueules voor het vele klim- en daalwerk dat op zaterdag wacht, plus een strook met ‘s werelds bekendste kasseien: rit 1 van de Mountainbike van Vlaanderen schotelt u meteen de belangrijkste ingrediënten van onze driedaagse wedstrijd voor in een notendop, een light versie als opwarmer voor de marathonetappes die in het weekend volgen.

Onze innovatie van vorig jaar, die werd gesmaakt en goedgekeurd, en dus blijft ze behouden: een korte etappe van 35 kilometer, waarvan drie specials worden gechronometreerd. De rest van de etappe werkt u aan eigen tempo af, om de benen al warm te draaien voor wat komt. Het decor verandert wel helemaal in vergelijking met vorig jaar: we blijven deze keer plakken op de flanken van de Hotondberg en de Kluisberg. Straffe panorama’s gegarandeerd!

Starten doet u in de schaduw van de Hotondmolen, op een startpodium dat uitnodigt om meteen hard te gaan. Maar hou u nog even gedeisd: de eerste gechronometreerde special komt pas na een aanloop van een vijftal kilometer over enkele van de fraaiste wandelpaden van de Vlaamse Ardennen. Op de flanken van Kwaremont, misschien wel het meest pittoreske dorp van de hele streek, wacht de korte en dus explosieve eerste special van een drietal kilometer. Een stukje van de keien van de Oude Kwaremont kon uiteraard niet ontbreken…

Gebruik de verbindingsstrook die daarop volgt om optimaal te herstellen: special 2 is een bijzonder pittige. We trekken immers naar het uitgestrekte Kluisbos, waar we u verrassen met enkele van onze traditionele passages, maar voor een stuk dan wel in een andere richting, met daartussen in ook enkele onontgonnen paden. Doseer goed, want de openingsklim is stevig en het venijn zit na een zestal kilometer knallen ook in de staart!

Ook de niet-gechronometreerde stroken werkt u verplicht integraal af. Maar dat doet u wel aan het tempo dat u zelf verkiest. Hou gerust eventjes halt voor een fotootje op de Oude Kwaremont, in de Ronde van Vlaanderenstraat (waar alle oud-winnaars van ‘Vlaanderens Mooiste’ hun naam op het beton zagen gekalkt) of aan één van de fenomenale uitzichten over de streek. En neem halverwege de tijd om wat vocht en koolhydraten in te slaan aan onze bevoorrading: u heeft ze nog nodig later in het weekend!

Goed indelen is de boodschap, want de laatste special wacht helemaal aan het slot: de Hotond Arena is het decor van een korte maar krachtige finale om vingers en duimen af te likken. In de beruchte put achter het Hotond Sporthotel – ieder jaar decor van de GP Mario De Clercq in het veldrijden – bouwen we een lokaal parcours uit waar uw supporters u de hele tijd kunnen volgen. U wil dus niet in kramp schieten op één van de steile knikjes!

 

Download hier de voorlopige deelnemerslijst en starttijden voor rit 1

Download hier het wedstrijdreglement

Download hier het roadbook 2019

 

PROFIEL RIT 1

 

 

 

 

 

 

 

             
Locatie: Vlaamse Ardennen
Datum: Vrijdag 23 augustus 2019
Start: 13u-15u en 16u30-17u25 (starten om de halve minuut)
Afstand: 33 km
Hm: 730 hm
Regels: De som van de drie gechronometreerde specials bepaalt de rituitslag. Duo’s werken de tijdrit samen af en blijven verplicht samen. Hun tijden in de gechronometreerde stroken worden samengeteld.
Podium: 20u00
Adres: Hotond Sporthotel, Zandstraat 4, 9690 Kluisbergen